Skat, Moms & Afgifter

Fradraget som mange boligejere ikke kender til

Når man køber bolig, optager tillægslån eller omlægger realkreditlån, betaler man ofte et gebyr, som kan trækkes fra i SKAT. Gebyret kaldes garantiprovision og betales eksempelvis ved lånomlægning, hvor banken stiller en garanti, indtil realkreditlånet er tinglyst. Mange ved dog ikke, at de kan få fradrag for garantiprovisionen og går derfor glip af op til flere tusinde kroner.

Når man omlægger et realkreditlån, så får man det først udbetalt, når der er et tinglyst pantebrev, og da man gerne vil have udbetalt lånet før, for at det gamle lån kan blive indfriet, stiller banken en garanti overfor realkreditselskabet. I nogle tilfælde tager banken betaling for denne garanti, og det er så garantiprovisionen. 

De fleste kan få refunderet helt op imod en tredjedel af beløbet, som de har betalt i gebyr.

Om og hvor meget man betaler i garantiprovision afhænger af banken, og gebyret er ikke kun knyttet til lånomlægninger men også mange andre ting. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om banken har taget betaling for at stille garanti ved at læse beregningen grundigt igennem, som man får i forbindelse med eksempelvis en omlægning. Hvis garantiprovision fremgår af beregningen, er det op til en selv at indberette det til SKAT. Da der ikke er mange, der kender til garantiprovision, bliver det ofte ikke indberettet, og så kan man gå glip af rigtig mange penge. Det gælder specielt ved køb af bolig, eller hvis der er tale om en byggesag, hvor garantien skal gælde i længere tid. 

Nogle banker minder deres kunder om, at de skal huske at indberette til SKAT, men når bankerne ikke gør dette, er der altså mange, der ikke får det gjort, fordi de ikke er bekendte med det, eller fordi de glemmer det. Det kan især være svært at huske, hvis man eksempelvis får omlagt lån i starten af året, hvor der er næsten et helt år til, at årsopgørelsen bliver modtaget.